Orta Asya’dan Anadolu’ya Bir Lezzet Yolculuğu: Çaman

Çemen, Maraş’a özgü söylenişiyle çaman, Orta Asya’dan Anadolu’ya göçler sırasında bu topraklara gelen, türlü gıdalarda olduğu bazı değişikliklere uğrayan geleneksel bir Türk yiyeceğidir.

Orta Asya’da at sırtında gezen atalarımızın başlıca yiyeceği kurutulmuş etti. Atın eyeri altına yerleştirilen et bozulmaması için Çin ve Hindistan baharatları ile terbiyeleniyor ve bu sayede uzun süre dayanıklılık kazanıyordu.

Türklerin Anadolu’ya yerleşmesiyle birlikte bu et muhafaza yöntemi daha da geliştirildi. Özellikle bu diyarlarda, Maraş’ın biberi ve Afşin’in sarımsağı ile nitelik ve tat kazanarak etlerin korunmasının yanında başlı başına bir kışlık yiyeceğe ve mezeye dönüştü.

Günümüzde teknolojinin imkanları ile dört mevsim muhafaza edilip tüketilebilen Sofralarının Yöresel Tadı Çaman tüm Türkiye’ye hatta yurtdışına gönderilebilen bir ürün haline geldi.